Revista presei

Mai jos, puteți citi câteva din articolele apărute după premiera filmului documentar “Kapitalism – rețeta noastră secretă”:

 • O recenzie de pe site-ul Variety, semnată Jay Weissberg:

http://www.variety.com/review/VE1117943044.html?categoryid=31&cs=1

 • Sever Voinescu : « Ultimul film al lui Alexandru Solomon, Kapitalism – reţeta noastră secretă (2009), mi-a plăcut aşa cum mi-ar fi plăcut un excelent film artistic. »

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/etica-romaneasca-si-spiritul-capitalismului

 • Ion Cristoiu :  « O producţie satirică – o ştiu din experienţă – e mult mai dificil de realizat decât una dramatică sau tragică. Pentru că în cazul unei producţii satirice – film, proză, piesă de teatru – examenul publicului se petrece instantaneu. Publicul râde sau nu. Judecând după reacţia sălii la premieră, „Kapitalism – reţeta noastră secretă” a trecut acest examen. »

http://www.adevarul.ro/ion_cristoiu/Capitalistii_nostri vazuti_de_un_satiric_7_250244978.html

 • Cristian Ghinea : « Filmul lui Alexandru Solomon – Kapitalism, reţeta noastră secretă – face valuri pe drept cuvînt. Este un film bun şi vă recomand să mergeţi să-l vedeţi. În acelaşi timp, dezbaterea pe marginea sa se canalizează greşit: originea averilor. Ar trebui să vorbim mai multe despre prezent şi despre relaţiile acestor oameni bogaţi cu statul, cu legea şi cu noi, adică spaţiul public în general. »

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/articol/momentul-zero-sau-cind-ne-impacam-cu-bogatii

 • Daily Telegraph : « Portraits of Romanian businessmen are seen on television screens, part of an installation at the premiere of filmaker Alexandru Solomon’s latest documentary, Kapitalism, in Bucharest”

http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/picturesoftheday/7623429/Pictures-of-the-day-23-April-2010.html?image=28

 • Magda Barascu, Hotnews : « Ce spun protagonistii “Kapitalismului – reteta noastra secreta”, despre documentarul lui Alexandru Solomon? Cum s-au simtit cand o sala intreaga a ras de ei pentru ce declara in film? »

http://www.hotnews.ro/stiri-film-7163270-audio-cum-comenteaza-george-copos-dinu-patriciu-ioan-niculae-filmul-39-kapitalism-reteta-noastra-secreta-39-deserviciu-adus-romaniei-tabloid-alb-negru-reteta-calduta-jignitor.htm

 • Cristian-Tudor Popescu : « Dl. Solomon mizează, răsăritean şi moale, pe modul în care domnii rechini “se devoalează singuri”. Rezultatul este un film care mai degrabă asamblează ficţiuni mediatice decât documentează. »

http://www.gandul.info/puterea-gandului/rechinii-paradisului-5897693

 • Costi Rogozanu : « Cineva din sală spunea că e mai bun decît Michael Moore. Nu e aşa. Solomon a făcut un film frumos, amuzant şi care vine într-un deşert de iniţiativă civic-artistică. Dar moore cu populismul lui deşănţat mişcă lucrurile. Asta mi-aş dori să se facă şi aici. Asta aş vrea să-şi dorească şi jurnaliştii, şi artiştii pe aici.»

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/deci-kapitalism-sau-capitalsm-azi-dimineata-solomon-le-a-aratat-filmul-jurnalistilor-pregatiti-va-38688.html

 • Dinu Patriciu : « Ieri am văzut un film, „Kapitalism – reţeta noastră secretă”, dovadă a faptului că Michael Moore, autorul celebrului „9/11 Farenheit”, face prozelitism şi în România. »

http://www.adevarul.ro/dinu_patriciu_-_opinii/Mineriada_continua_7_248445157.html

 • Iulia Blaga : « Cu cel mai recent documentar, Alexandru Solomon a incins spiritele mai mult decit a facut-o cu toate celelalte filme ale sale la un loc. »

http://www.ziaruldeiasi.ro/suplimentul-de-cultura/kapitalismul-care-l-a-suparat-pe-domnul-kopos~ni6bg6

 • Alexandru Calinescu : « Filmul are efecte comice extraordinare. Le provoacă involuntar protagoniştii înşişi, acolo unde ies la suprafaţă mîrlănia, grosolănia, şiretenia şi ticăloşia. »

http://www.europalibera.org/content/article/2033838.html

 • Mihai Fulger : « O formă inteligentă de manipulare este şi plasarea subiecţilor în centrul unui set de oglinzi special amenajat, care, pe de o parte, îi permite regizorului să-i vadă pe aceştia din mai multe unghiuri, dar, pe de altă parte, le dă spectatorilor senzaţia de multiplicare la infinit a „rechinilor“, într-o lume în care ei par a face legea. Totuşi, chiar dacă nu rămîne chiar neutru, autorul reuşeşte să nu devină tendenţios, iar această poziţie a sa face filmul memorabil. »

http://www.observatorcultural.ro/Kapitalism-si-cinema-(VIDEO*articleID_23563-articles_details.html

 • Eugen Istodor : « Abia aşa îţi dai seama de ce nici măcar un capitalism ca lumea n-am putut face. Joc de copil, nu? Lego, de pus logic, cărămidă peste cărămiduţă. Sîntem de rîs! Sînt de rîs! Hohotiţi-vă pe voi, sînt capitaliştii noştri! »

http://www.catavencu.ro/hohotiti_va_pe_voi_de_ris_uite_va_reteta_de_kapitalism-13499.html#

 • Iulia Blaga : « “Kapitalism – reteta noastra secreta” nu doar spune lucrurilor pe nume in 80 de minute, dar o face intr-un mod coerent, deloc isteric, plin de substanta, de umor si ironie, intr-un discurs care e si foarte elegant vizual. »

http://www.hotnews.ro/stiri-film-7133829-video-cronica-film-kapitalism-reteta-noastra-secreta-unde-ceausescu-judece.htm

 • Liviu Antonesei : « N‑am mai văzut atâta lume la cinema de la „4, 3, 2…”, dar Mungiu tocmai luase premiul cel mare la Cannes şi e şi ieşean pe deasupra. Sigur, eu am fost la spectacolul de gală, în prezenţa regizorului, dar filmul a continuat să facă sala plină şi în zilele care au urmat. Mă tot întreb de ce are atât de mult succes Solomon cu documentarele sale. »

http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Succesul_lui_Solomon_7_255044497.html

 • Petre Barbu: “Finalul documentarului este trist, dar nu pentru că se încheie „vizita de lucru” şi Ceauşescu se întoarce… Este deprimant pentru că România asta „kapitalistă” pare să nu aibă nicio perspectivă, nicio ţintă, niciun viitor. »

http://www.adevarul.ro/petre_barbu_-_editorial/Ceausescu-in_vizita_de_lucru_7_244845515.html

May 7, 2010 Post Under - Read More

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.